CE SUNT MUNIŢIILE NEEXPLODATE

MINISTERUL  ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş”al Judeţului Arad
– INSPECŢIA DE PREVENIRE –


CE SUNT MUNIŢIILE NEEXPLODATE 

– CUM SĂ TE PROTEJEZI ŞI SĂ ACŢIONEZI ÎN CAZUL DESCOPERIRII ACESTORA –

Ca urmare a numeroaselor confruntări armate şi a acţiunilor militare aeriene şi terestre de pe teritoriul ţării noastre în timpul celor două războaie mondiale, în majoritate zonelor României au rămas neexplodate însemnate cantităţi de muniţii de diferite tipuri şi calibre.
Odată ostilităţile încheiate, muniţiile neexplodate continuă să omoare şi să mutileze fără discriminare, chiar şi atunci când raţiunile militare pentru care au fost confecţionate au încetat să mai existe. Deşi de la ultimul conflict militar desfăşurat pe teritoriul României au trecut peste 65 de ani, muniţiile neexplodate continuă să facă victime în rândul populaţiei civile.
Se estimează că sunt 2000 de victime pe lună şi că la fiecare 20 de minute undeva în lume, o persoană cade victimă unei muniţii neexplodate. Victimele sunt, în general, femei, bărbaţi (în proporţie foarte mare datorită faptului că ei sunt potenţialii combatanţi şi se deplasează pentru a procura hrana necesară familiilor lor) şi copii (din cauza fragilităţii lor).
Prin termenul de„Muniţii” se înţelege: cartuşe pentru armamentul de infanterie, terestru, de pe maşinile de luptă sau antiaerian, până la calibrul 14,5mm, loviturile pentru tunurile terestre, de bord sau de pe nave, peste calibrul 20mm, bombele şi loviturile reactive pentru aruncătoare, rachetele terestre, de bord sau de pe nave, arme sub apă (torpile şi mine), bombe de aviaţie, grenade de mână, mine de geniu, cartuşe de semnalizare şi iluminare, petarde, pulberi, explozivi, materii incendiare şi fumigene, utilizate pentru încărcarea muniţiilor, mijloacele pirotehnice de iniţiere şi aprindere, precum şi orice elemente ale acestora, încărcate cu substanţeexplozive.
Expresia „Muniţii rămase neexplodate” defineşte  toate categoriile de muniţii utilizate în scop militar, trecute prin gura de foc, lansate sau iniţiate, care nu au avut efect final, prin nefuncţionare sau cele neutilizate şi care nu au fost distruse, descoperite în locuri, altele decât cele permise.
Muniţiile rămase neexplodate au încărcătura de exploziv intactă şi în multe cazuri chiar şi focosul, de aceea  există riscul ca acestea să explodeze.
Locurile unde pot fi găsite aceste tipuri de muniţie sunt, în general, următoarele :
Ø     la suprafaţa pământului (pe terenuri agricole, în păduri  şi  desişuri );
Ø     îngropate sub pământ, descoperite cu ocazia săpăturilor şi arăturilor agricole, excavaţiilor pentru fundaţiile construcţiilor, defrişărilor, lucrărilor de irigaţii etc.;
Ø     în zidăriile construcţiilor vechi rămase neobservate în timpul războiului;
Ø     sub apă, în râuri, lacuri sau bălţi, descoperite cu ocazia unor lucrări hidrotehnice sau întâmplător în timpul scăldatului.
Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „VASILE GOLDIŞ” al Judeţului ARAD recomandăcetăţenilor să respecte următoarele reguli şi măsuri de siguranţă :
1.     să anunţe de urgenţăInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „VASILE GOLDIŞ” al Judeţului ARAD, organele de poliţie sau autorităţile administraţiei publice locale despre descoperirea de muniţii neexplodate, prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă „112”sau prin orice alte mijloace;
2.     să nu miştede pe loc muniţiile descoperite neexplodate;
3.     să nu desfacă sau să predeala agenţii economici specializaţi, muniţii neexplodate pentru valorificarea ca deşeuri metalice;
4.     să nu foloseascămuniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
5.     să nu lovească, să taie sau să demontezemuniţiile neexplodate;
6.     să nu aprindă focul, sau să nu utilizeze focul deschisîn apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;
7.     să respecte regulile şi măsurilestabilite pentru zonele cu risc, la descoperirea de muniţii neexplodate;
REŢINEŢI!
NEUTRALIZAREA ŞI DISTRUGEREA MUNIŢIILOR SE EXECUTĂ DE CĂTRE SUBUNITĂŢILE PIROTEHNICE, CARE AU PREGĂTIREA ŞI DOTAREA NECESARĂPENTRU ACEASTĂ MISIUNE PERICULOASĂ.

INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “VASILE GOLDIS” AL JUDEŢULUI ARAD
INSPECŢIA DE PREVENIRE

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support