Comuna Sintea Mare – poziție geografică

Teritoriul comunei Sintea Mare se întinde în Câmpia de Vest, la limita de est a Câmpiei Dunării de Mijloc, în vecinătatea dealurilor de vest: în nordul Câmpiei Crişurilor, între Crişul Alb şi Crişul Negru la aproximativ 30 de km de unirea acestora, între oraşele Gyula şi Bekescsaba, pe teritoriul Ungariei. Teritoriul este străbătut de la est la vest de pârâul Teuz, principalul afluent al Crişului Negru în care se varsă la marginea satului Tămaşda, jud. Bihor.

Comuna Sintea Mare este situată în intersecţia paralelei 46 grade şi 36 minute latitudine nordică cu meridianul de 21 grade şi 42 minute longitudine estică..

Administrativ-teritorial, Sintea Mare se află în nordul judeţului Arad, la 50 km de reşedinţa de judeţ, municipiul Arad. Comuna aste formată din trei localităţi: Sintea Mare, Adea şi Tipar, având următorii vecini: la est, satul Chereluş, nord-est, comuna Şepreuş, nord comuna Mişca cu satele Vânători şi Satu-Nou, la sud cu Crişul Alb, iar la vest cu oraşul Chişineu Criş.

 

Această aşezare a influenţat şi a determinat existenţa unui climat temperat continental moderat, de tranziţie, cu influenţă oceanică, care a stabilit în timp, alături de condiţiile naturale, practicarea unor culturi agricole specifice: cereale, plante tehnice şi creşterea vitelor precum şi, a altor animale şi păsări.

Satul Adea este situat in partea de nord-vest, într-o regiune de câmpie şi este străbătut de drumul Dj 120 care face legătura satului cu centru de reşedinţă Sintea Mare, care se află la o distanţă de 5 km.

 

În cadrul teritoriului comunei, localitatea Sintea Mare este situată în partea centrală, într-o regiune de câmpie şi este străbătută de drumul naţional Dn 79 /A Chişineu Cris -Sintea Mare – Sicula, de drumul judeţean Dj 793 Sintea Mare -Sepreuş de Dc 130 Sintea Mare -Adea. Gara C.F.R. cea mai apropiată este Chişineu Criş la 7 km.

In cadrul teritoriului comunei satul Tipar este situat in partea de sud-est intr-o regiune de câmpie si este străbătut de drumul Dj 791 care face legătura satului cu reşedinţa de comuna si cu localitatea Sintea Mica. Satul Tipar este situat la 7 km. fata de satul reşedinţa de comuna .

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support