Biserica ortodoxă

Biserica română ortodoxă de rit oriental este cel mai vechi aşezământ religios din Sintea Mare. Prima biserica ortodoxă este atestată documentar în anul 1338, la numai un an după prima atestare documentară de existenţa a localităţii

Sintea (1337). Lăcaşul de cult a fost construit din lemn pe locul unde este azi grădina bisericii ortodoxe actuale. Biserica este

pomenită într-un document datat din 20 august 1338, în care se arată existenţa unei biserici din lemn, pe moşia Sintea, din comitatul Zărandului. Hramul bisericii era fericitul Briciu Mărturisitorul, deci numele constructorului. În ultimii ani au fost făcute săpături şi s-a stabilit exact locul pe care a fost construită bisericuţa.

S-a constatat că avea fundaţia din cărămidă, care, probabil, a fost folosită la construirea actualei biserici.

Biserica ortodoxă din Sintea Mare cu hramul „Naşterea Sf. loan Botezătorul”, a fost terminată în anul 1899 de către preotul protopop Dr. loan Trăilescu, protopop de Chişineu Criş, împreună cu preoţii parohi Mihuţ Dimitrie şi Ardelean Gheorghe.

Planul de construcţie a fost aprobat de Episcopia Aradului, iar lucrările au fost executate de o firmă din Chişineu Criş, sub conducerea inginerului Paul Roznaş.

Planul bisericii este cel cunoscut în părţile noastre, în formă de corabie. Toată diferenţa de bani necesară peste, ce avea biserica, a fost suportată de credincioşii ortodocşi.

De asemenea, a fost asigurată toată munca necalificată cu braţele şi cu carul. Clopotele bisericii au fost turnate în anul 1913 de către firma „Novotny” din Timişoara. Picturile şi iconostasul au fost efectuate abia în anul 1948 sub pastoratul preotului Leucean Aurel.

Biserica a fost pictată în anul 1950, în tempera şi frescă, de către pictorul Cornel Cenan, din Cluj. Actul sfinţirii a avut loc la 15 octombrie 1950 de către Prea Sfinţitul Episcop, Dr. Andrei Magieru, al Aradului.

În prezent, biserica ortodoxă din Sintea Mare, nu este doar un edificiu de artă ci şi o bijuterie între celelalte edificii din localitate. La biserica ortodoxă din Sintea Mare a existat o tradiţie în activitatea corală.

În anul 1930 se înfiinţează un cor mixt pe patru voci, condus de învăţătorului Micula Pavel, cor ce purta numele de „Asociaţia Sf. Gheorghe” şi care peste 10 ani a fost destrămat, prin izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial.

În anii 1946-1949, în Sintea Mare fiinţează un cor mixt pe pentru voci care concertează atât în biserici cât şi cu ocazia unor sărbători.

Corul e fost condus de studentul în drept Virgil Podrumaru, fiul

învăţătorului Coriolan Podrumaru, originar din Macea.

Din anul 1943 se reia activitatea corului mixt bisericesc format din oameni mai în vârstă, condus de înv. Brândaş Gheorghe, care funcţionează până în anul 1949. în 1958 se reînfiinţează corul mixt condus de Tudor Anton, care în ziua de Crăciun a anului 1958, prezintă primul concert de colinzi.

Grija fata de tineri in Episcopia Aradului se concretizeaza in momentul de fata si prin darea in folosinta a Centrului Comunitar Sf. Stelian – Ocrotitorul copiilor -din Sintea Mare, jud Arad.

Acest Centru a fost amenajat in urma realizarii Proiectului 3 C. Comunitate – Comuniune – Competenta, printr-un parteneriat intre Fundatia Renincoor Open Hand, Episcopia Aradului, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad si cu acordul Inspectoratului Şcolar al Judetului Arad.

Intreaga lucrare a fost dusa la indeplinire prin contributia financiara si materiala a Fundatiei ALCOA – SUA, a Episcopiei Aradului, a Fundatiei Renincoor Open Hand Arad, a Şcolii Generale, Primariei si Parohiei din Sintea Mare.

In noul obiectiv al comunitatii locale, tinerii vor avea posibilitatea sa-si petreaca o parte a timpului liber intr-o atmosfera decenta, prin prezenta preotului paroh, a cadrelor didactice, a personalului specializat din Primarie si a voluntarilor, urmarindu-se si rezolvarea altor probleme de natura sociala cu care se confrunta tinerii -reducerea comportamentelor lor disfunctionale (comportament agresiv, tendinte de marginalizare si excluziune sociala, comportament deviant, risc social ridicat, conduita riscanta pentru sanatate).

 

Un lucru este insa sigur, in anul 1835 Adea era deja o localitate ungureasca. Cu timpul s-au stabilit si romani ortodocsi. Astazi satul este parte ofiliala a parohiei Tipari si are o biserica ortodoxa cu hramul „Sf. Nicolae”. (preot paroh curent: Dumitru Daniel Mirel)

Scurt istoric al coloniei Adea

          Colonia Adea a luat fiinta in anul 1929/1930, in urma colonizarii a circa 50 de familii aduse din zona Sebis-Varfurile. Odata cu formarea satului au fost strict necesare Scoala si Biserica. Astfel s-au construit atat cladirea scolii cu clasele I-IV, cat si o casa parohiala unde s-a amenajat o capela in care se savarsesc sfintele slujbe pana astazi. La inceput comunitatea de romani ortodocsi s-a constituit in parohie de sine statatoare cu preot paroh; mai tarziu insa, imputinadu-se numarul credinciosilor, Adea s-a afiliat Parohiei Ortodoxe Chisineu-Cris, iar in prezent tine de Parohia Ortodoxa Tipari. Inca de la infiintarea Coloniei Adea, credinciosii au nutrit speranta ca vor reusi sa ridice o biserica, insa acest lucru nu a fost posibil din cauza numarului mic de credinciosi si a slabelor posibilitati financiare ale acestora. In anul 2007 insa, Timis Emil Vasile cu familia din Arad s-a hotarat sa ctitoreasca aici o biserica, astfel ca in acelasi an impreuna cu preotul paroh Daniel Dumitru au inceput demersurile in acest sens: obtinerea terenului, proiectul bisericii, autorizatia de constructie. In anul 2008 s-a turnat fundatia bisericii, iar la inceputul anului 2009 s-a adus lemnul necesar constructiei bisericii aceasta fiind de lemn. In data de 31 mai anul 2009 I.P.S. Parinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu a savarsit slujba de punere a pietrei de temelie pentru noul lacas, iar luna urmatoare s-a inceput constructia bisericii, de catre o echipa de mesteri din Maramures. In momentul de fata biserica este deja ridicata, acoperita cu sindrila, sunt montate crucile, urmand  sa se incepa lucrarile la interiorul bisericii si sa se poata savarsi apoi in ea sfintele slujbe.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support