Biserica greco-catolică din Sintea Mare

Biserica greco-catolică din Sintea Mare a luat fiinţă în anul 1859 odată cu trecerea preotului ortodox Bistran Nicolae la

catolicism ca urmare a unor neînţelegeri pe care acesta le-a avut cu Episcopia Ortodoxă din Arad. Odată cu trecerea lui la catolicism au trecut şi mai toţi locuitorii comunei cu excepţia a 16-20 de familii.

La început, greco-catolicii nu aveau biserică proprie, ţineau slujbele tot a doua duminică în biserica ortodoxă. Doreau să ia biserica ortodoxă, dar,până la 1864 se află 50 de familii de ortodocşi, iar uniţii îşi fac capela din şcoală.

În anul 1873 sub pastoratul preotului Neş Moise a început construcţia actualei biserici, care a fost terminată în 1874.

Sub pastoratul preotului Munteanu Petru a fost sfinţită noua biserică, jude comunal fiind Toda Simion iar notar, Popa Teodor.

În anul 1894 s-a construit iconostasul, clopotele fiind turnate de firma „Novotny” din Timişoara.

Aşa după cum este cunoscut, în perioada 1948-1990 în România a fost interzis cultul creştin greco-catolic, deci şi în Sintea Mare, cele două biserici au fiinţat ca biserici ortodoxe, unde, serviciul religios se făcea pe rând, când în una când în alta, iar reparaţiile şi întreţinerile s-au făcut deopotrivă la ambele biserici.

În anul 1998 a venit la conducerea bisericii greco-catolice actualul preot paroh Ciuban Dănuţ, originar din Vişeu de Sus -Maramureş.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support