MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR PE TIMPUL SĂRBATORILOR DE IARNĂ  

MINISTERUL  ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş”al Judeţului Arad
– INSPECŢIA DE PREVENIRE –


MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR PE TIMPUL SĂRBATORILOR DE IARNĂ

Pentru ca sfarsitul de an sa fie unul fericit, va rugam sa dati dovada de  maturitate, intelegere si foarte mare atentie. Vacanta si sarbatorile de iarna trebuie sa fie prilej de bucurii, iar amintirea acestor clipe sa nu fie umbrita de tragedii.
RECOMANDARI DE IARNA
* supravegheati jocul copiilor si asigurati-va ca aceasta se desfasoara la vedere si nu in spatii inchise cum ar fi : poduri, fanare, adaposturi de animale etc.
* nu lasati inchisi in casa minori, nici macar pentru cateva minute. Un singur minut in care acestia nu sunt supravegheati poate fi fatal.
* eliminati din jocul lor ARTIFICIILE, PETARDELE sau POCNITORILE.
* convingeti-i ca fumatul este un viciu nociv nu numai sanatatii, care poate provoca si INCENDII in conditiile in care din dorinta de a nu fi vazuti fumand, copiii isi aleg cele mai
ferite locuri cum ar putea fi: poduri, fanare, adaposturi animale etc.
* supravegheati cu atentie colindatorii pentru ca o tigare aruncata la voia intamplarii de catre acestia, uneori chiar intentionat, poate provoca adevarate tragedii.
* pentru ca la traditia de sute de ani, cu siguranta, nu se va renunta in  ciuda faptului ca ea contravine legislatiei europene, care interzice sacrificarea animalelor in gospodariile populatiei, ar fi bine ca:

  • locul ales pentru parlirea porcilor sa fie la o distanta de siguranta fata de constructii sau depozite de furaje.
  • buteliile de gaze utilizate la parlirea porcilor, sa fie amplasate la distant fata de arzator, iar furtunele de alimentare sa fie prevazute la capete cu coliere de fixare si sa nu prezinte fisuri.
  • pentru cresterea presiunii in butelii, acestea nu vor fi apropiate de flacara, in cel mai rau caz utilizati apa fiarta.
  • in cazul utilizarii unor dispozitive improvizate, pe care nu va recomandam sa le folositi, dar care cu siguranta vor fi utilizate, ar fi bine ca acestea sa fie atent manevrate, iar combustibilul utilizat sa nu fie transportat sau depozitat in vase de plastic si care in nici un caz sa fie amplasate in apropierea locului destinat ritualului.
  • pentru orice eventualitate in imediata apropiere sa fie asigurata o rezerva de apa.

Afumatoriile trebuiesc amplasate la distante de siguranta fata de restul constructiilor si trebuiesc supravegheate pe toata perioada functionarii.
In ceea ca priveste desfasurarea slujbelor religioase, este bine ca:

  • inaintea inceperii acestora, preotii sa atraga atentia in ceea ce priveste folosirea

lumanarilor;

  • usile de acces/evacuare sa fie mentinute chiar in pozitie deschisa  pentru asigurarea unei evacuari rapide;
  • sa fie pastrate libere culoarele de evacuare;
  • sa se asigure dotarea cu mijloace de prima interventie;
  • sa se verifice instalatiile de alimentare cu gaze, energie electrica si mijloacele de incalzire, functionarea acestora ar fi bine sa inceteze odata cu inceperea slujbelor.

Din iarna lui 2006, utilizarea petardelor este interzisa si oarecum limitata si posibilitatea utilizarii artificiilor, lucru care este benefic si in ceea ce priveste protectia la foc a gospodariilor, amenzile fiind substantiale, astfel incat, exista speranta ca riscul producerii unor incendii datorate acestora sa fie cat mai mic, sau chiar anulat.
RECOMANDARI PENTRU ORGANIZATORII DE REVELIOANE.

  • numarul persoanelor participante sa nu depaseasca capacitatea maxim admisa prevazuta in documentatiile tehnice;
  • sa fie asigurate culoare si cai de evacuare libere, marcate si illuminate corespunzator;
  • sa fie asigurata dotarea cu mijloace de prima interventie;
  • in imediata apropiere a brazilor impodobiti in care ard lumanari, sau artificii sa nu fie materiale combustibile cum ar fi : perdele, draperii sau orice altceva care s-ar putea aprinde usor;
  • sa se asigure posibilitatea comunicarii cu subunitatile de interventie prin mijloace radio sau telefon a tuturor locatiilor in care sunt organizate revelioane;
  • sa se asigure rezerve de hrana, apa, medicamente cat si dotarea cu generatoare de curent in locatiile izolate din zona montana.

INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “VASILE GOLDIS” AL JUDEŢULUI ARAD
INSPECŢIA DE PREVENIRE

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support